Gambia

Algemene informatie

Gambia ligt in Afrika, dit land heeft een bijzondere vorm, het is namelijk 250 kilometer lang, maar slechts enkele 35 tot 70 kilometers breed. Het land is niet meer dan een smalle strook langs de Gambia rivier. Een groot deel van de mensen hebben het financieel niet gemakkelijk, ruim 60% leeft onder de armoedegrens. Toerisme is dus een bron van inkomsten voor de bevolking. Verder leeft de bevolking van landbouw en veeteelt. Er zijn wat kleine bedrijven, voor het verwerken van pinda's, huiden en vis. Toch is Gambia geen probleemland. De mensen zijn er hartelijk, er zijn luxe hotels. Verder heeft Gambia zon, zee en strand, wat extra prettig is voor een vakantie. Het is wel belangrijk dat je niet teveel op de tijd let, dat doet men in Gambia ook niet.

Bezienswaardigheden

Vroeger was er veel handel in slaven in Gambia. Alleen al naar Amerika zijn er drie miljoen slaven verkocht. Naar andere landen zijn de aantallen niet bekend. De slaven zijn via James Island verzameld, en daarvandaan doorgevoerd. Het eiland ligt in het midden van de rivier. Het is maar 0,3 hectare groot, maar door zijn ligging was het een strategische plaats voor de handel naar het binnenland. Op het eiland staan nog de resten van het fort dat de Duitsers hebben gebouwd. Ook zijn er nog resten van het slavenhuis, het gouverneursverblijf, en de smederij. Inmiddels zijn dit ruines.

Een mysterie uit de oude tijd, zijn de steencirkels van Senegambia. Deze liggen deels in Gambia en deels in Senegal, vandaar de naam Senegambia. Deze steencirkels zijn op meer plaatsen in Europa en Azië terug te vinden, denk maar aan het bekende Stonehenge. Deze cirkels van 10 tot 20 rechtop staande stenen, hebben een doorsnede van 4 tot 6 meter. De grootste stenen wegen ongeveer 10.000 kilo per stuk. Omstreeks het jaar 750 na Christus zijn deze stenen van een helling afgesleept, en in cirkels geplaatst. De betekenis van de stenen is niet duidelijk. Er zijn suggesties dat bij de stenen begraafplaatsen zijn. Zo zou een grote steen, met een kleine ernaast erop wijzen dat er een volwassene met een kind begraven zijn. Twee stenen in een V-vorm betekent mogelijk dat het familieleden zijn die op dezelfde dag gestorven zijn. Ook bestaat er een theorie dat het om belangrijke personen gaat, koningen uit de oudheid. Wat de reden van de steencirkels ook is, verschillende cirkels staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wil je geen cultuur, maar gewoon lekker leuke dingen doen, dan is dat in Gambia ook mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld naar Bakou, deze stad ligt aan de Atlantische Oceaan, en het heeft prachtige stranden tussen grote rotsen. Er zijn verschillende watersportmogelijkheden, zoals waterfietsen aan het strand, of parasailing. In Laag-Bakou is een krokodillenvijver, de plaatselijke bevolking gelooft dat deze dieren geluk brengen. De krokodillen lopen vrij rond, je kunt ze zelfs aaien! Maar wees voorzichtig, deze roofdieren hebben scherpe tanden!

Vervoer

Gambia heeft twee hoofdwegen langs de rivier. De hoofdweg langs de zuidkant is verhard, de andere is een onverharde weg. Het is niet verstandig om zelf te rijden, de verkeersregels zijn erg onduidelijk. Beter kun je een auto met chauffeur huren. Ook kun je met de bus reizen, echter zijn deze erg vol, en moet je oppassen voor zakkenrollers. Gambia heeft een vliegveld.


Goedkope Lastminute Aanbiedingen in Gambia

 Er zijn momenteel geen aanbiedingen beschikbaar!